Karlovy Vary

Karlovy Vary un festival de film imperial precum arhitectura sa

Pentru pasionații de proiecții, despre care se spune ca ar fi o boală, cinefilia (care sper să fie incurabilă in cazul meu), aici poți să iei o supradoza permisă! Ieri am văzut chiar 8 filme, la rând, și pot să recomand, cu entuziasm 7 dintre ele!

Documentaristul meu preferat Mark Cousins, după ce m-a cucerit definitiv la #TIFF cu Hitchcock, acum a luat și analizat Marșul asupra Romei, în imagini de film de propagandă, în vremea lui Mussolini!
Dar trucuri cinematografice, mai puțin periculoase, a făcut și Melies, la Incoronarea Regelui (tot al Marii Britanii), unde a reconstituit parțial evenimentul în studio. De urmărit producția lui Oslund: Și Regele a zis: ce mașinărie extraordinară!
Apoi un bulgăresc în competiție, despre inșelătorii telefonice (cu sprijinul escrocilor de pe la noi, cam trist) în Lecțiile Blagăi (unde Blaga este numele mic, al unei profesoare septuagenare, care cade în plasă, și rămâne fără banii de monument funerar, pe care îl vrea cu stea comunistă și roșu pentru răposatul soț și negru cu cruce pentru ea).
Say God Bye, din nou despre Godard, și periplul unui cineast elvețian, pentru a-l întâlni, cu orice preț, pe Zeul sau, fiind conceput de părinții lui, într-un cinema parizian, unde rula pelicula cult a Maestrului: Cu sufletul la Gură!
Slow vine direct premiat de la Sundance, despre o dansatoare și iubitul ei asexuat, care vrea o relație, dar nu-l interesează sexul de niciun fel.
Spre deorebire de Orlando, biografia mea politică, pornită de la personajul Virginiei Woolf și explicată și intetpretată de transi!
Parmi nous sau Animalia un SF spectaculos și neașteptat din Maroc.
Și mai ales Smiling Georgia, unde în campanie electorala, li s-a promis alegătorilor, că dacă votează cu cine trebuie se aleg cu o dantură pe gratis!
Imperial Spa, deja se pregătește să ne primească la vizionări la anul. Iată câteva imagini!

Va urma!
Irina-Margareta Nistor de la festivalul de film Karlovy Vary, 2023